חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
בדיקת הלוואה לעסק ב-3 שלבים

נתחיל בשאלון קצר המורכב מ-3 שלבים בלבד, על מנת להבין טוב יותר את הצרכים הייחודיים של העסק שלכם.

לאחר מילוי הטופס, אנחנו ניצור אתכם קשר על מנת להתאים לכם את ההלוואה המשתלמת והמתאימה ביותר!

ליצירת קשר וייעוץ מקצועי

השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם בהקדם!

מינוף פיננסי

מינוף פיננסי
תוכן עניינים

מינוף פיננסי (Financial Leverage) הוא ניצול האיתנות הפיננסית של העסק או של החברה כדי לקבל הלוואות ממוסדות פיננסיים ולהרחיב את הפעילות העסקית. המינוף משפיע על מבנה ההון של החברה, כלומר על היקף ההתחייבויות שהיא מקבלת על עצמה, ותמיד מושפע מההון העצמי שלה. חברה ממונפת היא חברה שהתחייבויותיה גדולות מההון העצמי שלה, וההון העצמי כשלעצמו מהווה את הבסיס לחישוב המינוף. ככל שההון העצמי של החברה גדול, כך החברה יכולה למנף את הפעילות העסקית שלה באמצעות כספי ההלוואות. עם זאת, חברה ממונפת איננה מוגנת מהפסדים, והמוסדות המלווים מבינים זאת היטב. אם דוח הרווח־הפסד השנתי מצביע על הפסד, ההפסד יורד מההון העצמי. אם ההון העצמי של החברה גדול, החברה יכולה להרשות לעצמה לספוג הפסדים. היכולת לספוג הפסדים בלי לערער את הפעילות העסקית מאפשרת לחברה לפנות למינוף פיננסי ולקבל אותו בקלות.

מינוף פיננסי הוא שימוש מושכל בכספי הלוואות להגדלת פוטנציאל התשואות של ההון העצמי של החברה או של ההשקעה. המינוף הוא כלי רב־עוצמה. אפשר להשתמש בו כדי להגדיל רווחים, אך אם איננו מנוהל נכון, הוא יכול להוביל להפסדים גבוהים.

 

במאמר זה נחקור את המינוף הפיננסי לעומקו, נבדוק איך לחשב אותו ונבין מהן ההשלכות שלו על החברה או על ההשקעה. נוסף על כך נדון בסוגי הביטחונות של המינוף, במגבלות המינוף ובתפקידו של המינוף בפיתוח העסקי. בסופו של דבר נבין איך להשתמש במינוף פיננסי לקידום החברה או ההשקעה ולהרוויח.

 

מהו מינוף פיננסי?

מינוף פיננסי הוא שימוש בכספי הלוואה להגדלת התשואה מההון העצמי של החברה או של ההשקעה. כדי להתכונן למינוף פיננסי יש ליטול הלוואה ממוסד פיננסי ולהשתמש בסכומי ההלוואה לרכישת נכסים, להשבחת השקעות פעילות או להרחבת הפעילות העסקית. המינוף הפיננסי מגביר את פוטנציאל התשואות של החברה או של ההשקעה ויכול לעזור ליזמים למקסם את הרווחים שלהם. עם זאת, למינוף פיננסי יש סיכונים, וצריך לנהל אותו בזהירות.

לעתים קרובות משקיעים ויזמים מתקשים להבין את המושג מינוף פיננסי ומקשרים אותו לנטילה מופרזת ולא מחושבת של הלוואות ולהגדלת השעבוד הכלכלי שלהם. חשוב להבין שאם ממנפים נכון את כספי ההלוואה, אפשר להשתמש בהם כדי להפחית סיכונים בהשקעה ולהגדיל את התשואה בהחזר על ההשקעה (ROI – Rate on Investment).

לאמיתו של דבר מינוף פיננסי הוא שימוש בכספי הלוואה למימון השקעות ולייצור תשואות ששיעורן גבוה מעלות ההלוואה. אפשר להשתמש בהון כדי לרכוש נכסים או כדי להשקיע בסכומים נמוכים. מינוף פיננסי עוזר למשקיעים שאין להם מספיק הון נזיל, להרוויח יותר מההשקעות שלהם. כמו כן המינוף הפיננסי מאפשר למשקיע להשקיע בכמה מיזמים, לפזר את השקעתו (את ההון העצמי שלו) בין כמה מיזמים, לנהל נכון את השקעותיו ולזכות לתשואה עודפת מכמה מיזמים ולא רק ממיזם אחד.

 

יחס מינוף פיננסי

כדי לחשב את יחס המינוף הפיננסי יש לחלק את סך ההתחייבויות בסך ההון העצמי. אם היחס הוא 1, שיעור ההתחייבויות של החברה הן כשיעור ההון העצמי שלה. אם היחס הוא יותר מ־1, החברה ממונפת. אם היחס הוא פחות מ־1, החברה לא ממונפת. משקיעים שממנפים את ההשקעות שלהם, יכלים להגדיל את פוטנציאל הרווחים שלהם ואף להרחיב את הפעילות העסקית ולרכוש נכסים נוספים. אך נוסף להון של המינוף הם עלולים להגדיל את רמת הסיכון. כדי להתמודד עם הסיכון הנוסף חשוב להבין איך המינוף הפיננסי עובד, מהו יחס מינוף פיננסי אופטימלי או מקסימלי, ומהם הסיכונים הנלווים אליו.

מינוף פיננסי נפוץ בקרב חברות שמבינות איך למנף את החובות כדי לממן השקעות ופעולות להרחבת החברה ולהרוויח מהן. מינוף פיננסי כולל הלוואות ממוסדות פיננסיים, הקצאת קווי אשראי או הנפקת איגרות חוב. המינוף מאפשר לחברות להגדיל את נכסיהן בלי להידרש לגיוס הון באמצעות מינוף הנכסים הקיימים שלהן. המינוף הפיננסי מאפשר לחברות יכולות להגדיל את כושר הייצור שלהן ולהרוויח יותר בלי להשקיע בכך ממון רב. עם זאת, חברות שנוטלות הלוואות מרובות מדי, חשופות לשינויים בריביות או בתנאי השוק ועלולות להיפגע מכך. לכן חשוב מאוד להעריך את הסיכונים הנלווים למינוף לפני שמקבלים החלטה לגביו.

מינוף פיננסי הוא כלי רב-עוצמה ליזמים ולמשקיעים שמעוניינים למנף את הנכסים שלהם כדי להרחיב את הפעילות העסקית ולהגדיל את התשואות ואת הרווחים. אך חשוב להיות מודעים לסיכונים הנלווים למינוף ולעשות בו שימוש מושכל. כך למשל בתנאי המקרו של הכלכלה הנוכחית בארץ ובעולם ולנוכח העלייה הדרמטית בשיעורי הריבית בשנה האחרונה, יש לבדוק היטב אם השקעה שנעשית בעזרת מינוף הון עצמי היא כדאית.

 

חישוב יחס מינוף פיננסי

 

איך מינוף פיננסי מחושב?

הינה נוסחאות שכיחות לחישוב המינוף הפיננסי:

 

(Leverage Ratio (Total liabilities/Total Net Worth

כדי לחשב מינוף פיננסי יש לחלק את סכום החוב של החברה בשווי נכסיה. היחס בין החוב ובין הנכסים שווה ליחס המינוף. לדוגמה אם לחברה יש נכסים בשווי 2 מיליון דולר וחוב בשיעור מיליון דולר, יחס המינוף הפיננסי שלה יהיה חמישים אחוז. יש המחשבים את יחס המינוף נטו בחיסור סך המזומן והנכסים הנזילים האחרים שנמצאים בבעלות החברה, מסך כול ההתחייבויות שלה.

 

Total Debt/EBITDA = סך החוב של החברה חלקי הרווח התפעולי התזרימי

לפי שיטה זאת מחלקים את סך החוב של החברה בסך הרווח התפעולי התזרימי של החב שלה המכונה EBITDA או (Earnings before Interest, Taxes, Depreciation & Amortization).

 

EBITDA/Debt Service = יחס כיסוי החוב

באנגלית DSCR – Debt Service Coverage Ratio או במילים אחרות הרווח התפעולי התזרימי של החברה חלקי סך סכום שירת החוב (קרן וריבית) לתקופה הנבדקת.

היחס נותן אינדיקציה לכושר ההחזר של החברה. יחס כיסוי קטן או שווה לאחד מעיד על קושי לפרוע חובות כסדרם בתקופה הנבדקת, ואילו יחס גבוה מעיד על איתנות פיננסית. בבנקים היחס לעיתים רבות הוא התניה פיננסית (COVENANT) בחישוב התזרים השוטף של החברה ויכול לשרת את החוב של החברה בתקופה נתונה.

 

כשמחשבים את יחס המינוף, יש להביא בחשבון גם את שיעורי הריבית הכלולים בהלוואת המינוף. הכוונה היא למרווח הריבית המחושב בהפחתת עלות החוב מהתשואה הצפויה. חישוב המינוף מסייע למשקיעים להבין מה התועלת שהם יפיקו ממנו. אך לא די בחישוב המינוף. יש להביא בחשבון גם את הביטחונות שהמוסדות הפיננסיים דורשים בתמורה להלוואת המינוף. הביטחונות הם לרוב שעבוד נכסים פעילים, ערבויות אישיות או קווי אשראי.

המשקיעים צריכים להיות מודעים למגבלות המינוף כיוון שהן כוללות גם את הסיכון הטמון בכישלון ההשקעה. למרבה הצער תמיד יש אפשרות שהיזמים או המשקיעים לא יוכלו לעמוד בהחזרים החודשיים אם ההשקעה שלהם לא תניב תשואות מספקות. ולכן חשוב להבין את מושג המינוף הפיננסי, וצריך לדעת איך להשתמש בו כדי למקסם את התשואה ולמזער את הסיכון.

 

מהו הון עצמי?

הון עצמי הוא מונח המאפיין את הערך של החברה שזמין לבעליה או לבעלי המניות שלה. ההון העצמי נקבע לאחר הפחתת החובות וההתחייבויות של החברה מסך כול הנכסים שלה (מזומן, מלאי, רכוש קבוע ועוד).

ההון העצמי מייצג את שיעור הבעלות שיש לחברה בעסקיה, אך אין הוא כולל את החובות של החברה. בעלי החברה יכולים להשיג הון עצמי גם ממשקיעים וגם מהרווחים השוטפים שהחברה עצמה מייצרת. אפשר להגדיל את רמת המינוף של ההון העצמי בשעבוד הנכסים הפעילים של החברה וקבלת הלוואות מינוף בעדם.

הון עצמי עוזר לחברות להרחיב את פעילותן, להגדיל את רמות הסיכון ולממן השקעות נוספות רווחיות. יתר על כן, ההון העצמי משמש את החברה ואת בעליה בזמני משבר. בעלי החברה, שהם מחזיקי ההון, זכאים בדרך כלל לדיבידנדים המבוססים על הרווחים של החברה ועל התשואות שההון העצמי מניב.

 

מהם ביטחונות של מינוף?

ביטחונות הם בטוחה שהמוסדות הפיננסיים דורשים בתמורה להלוואת המינוף. הם משמשים להבטחת ההלוואה אם הלווים לא יצליחו לעמוד בתנאי ההחזר שלה. ביטחונות להלוואות מינוף הם ערובה להחזרת מלוא הסכומים שהולוו.

סוגי ביטחונות נפוצים כוללים נכסי נדל"ן, נכסים פיננסיים כמו מניות ואיגרות חוב, רכבים, רהיטים ונכסים פיזיים אחרים. חשוב להבין שאם הלווים לא יצליחו לעמוד בהתחייבויותיהם, המלווים עלולים להשתלט על הביטחונות ולמכור אותם כדי לסגור את החובות. ולכן לפני שחושבים על מינוף כלכלי, יש להבטיח שההון העצמי יוכל לכסות את הלוואת המינוף בזמני משבר כלכלי או לנוכח חדלות פירעון.

 

מהן מגבלות המינוף?

מינוף פיננסי הוא אחד הכלים החשובים ביותר להרחבת הפעילות העסקית, אך יש לו מגבלות וחשוב להבין אותן.

מינוף פיננסי יכול להגדיל את סכום ההחזר והתשואה על ההשקעה, אך בד בבד הוא מגדיל את הסיכון של המשקיעים. הוא יכול להגדיל גם את הרווחים וגם את ההפסדים, ולכן חשוב להיות מודעים לחסרונותיו ולהיערך להם.

לדוגמה מינוף ביחס של 2:1 אומר שהיזם או המשקיע לווה פי שניים מההון שלו. ולכן אם ההשקעה תיכשל, הוא יפסיד פי שניים מהכסף שהושקע. נוסף על כך, כיוון שמשקיע משתמש בכספי הלוואה, הוא ייאלץ לשלם גם את הריביות שלה, והריביות עצמן מפחיתות את התשואה הכוללת של ההשקעה.

כמו כן יש השקעות שאינן מתאימות למינוף פיננסי בשל אופיין ההפכפך. השקעות עם תנודתיות גבוהה ונזילות נמוכה עלולות להיות קשות לניהול עם מינוף פיננסי כיוון שהמחירים שלהן עשויים להשתנות במהירות, והמשקיע לא יצליח לכסות את ההלוואה שנטל בגינן. ולכן חשוב מאוד לבחון לעומק השקעות פוטנציאליות ולברר אם המינוף הפיננסי כדאי או לא.

 

מה תפקיד המינוף בפיתוח החברה?

אפשר להשתמש במינוף פיננסי כדי להגדיל את הרווחיות של החברה תוך שימוש במשאבים הפעילים הקיימים שלה. מינוף פיננסי עוזר לבעלי חברות ללוות כספים בעלויות נמוכות יחסית, להרחיב את הפעילות העסקית ולנצל הזדמנויות במהירות בלי להשתמש בעתודות ההוניות.

נוסף על כך, המינוף הפיננסי עוזר לחברות להפחית את הסיכונים שנלווים להלוואות לעסקים ולהיעזר במוסדות פיננסיים שונים במקום להסתמך על מקור הון אחד בלבד. יתר על כן, שימוש במשאבים פעילים עוזר לחברות לצמוח בלי להשקיע סכומי כסף גדולים. חברות יכולות לנצל את הריביות הנמוכות המוטלות על מינוף בסיכון מופחת. ולבסוף, המינוף עוזר לעסקים ליהנות מהון זמין גם אם הם אינם זכאים למימון בשיטות מסורתיות.

במקרים מסוימים מוסדות פיננסיים מוכנים להציע לחברות הלוואות בריביות נמוכות יחסית אם הם מבינים את התועלת שעשויה לצמוח מההשקעה העומדת על הפרק. לא זו אף זו, חברות יכולות להשתמש במינוף פיננסי כדי להשביח נכסים פעילים, לרכוש נכסים חדשים או להרחיב את הפעילות העסקית. הן יכולות לרכוש משאבים יקרי ערך, לממן יבוא או להרחיב את השווקים שלהן במהירות וליהנות מצמיחה חסרת תקדים. למינוף יש תפקיד חשוב בפיתוח העסקי ואפשר להשתמש בו בדרכים שונות להגדלת הרווחיות ולהרחבת הפעילות העסקית. המינוף הפיננסי עוזר לחברות לרתום את המשאבים הפעילים שלהן כדי להשיג הון נוסף בעלות נמוכה יחסית, לנצל את יתרונותיו, להפחית סיכונים ולהרוויח בגדול.

 

מינוף עסקי עם חברת פפר פיננסים

בסיכומו של דבר מימון עסקי יכול להועיל לעסקים רבים, אך חשוב להבין את הסיכונים הנלווים אליו ולשקול את היתרונות ואת החסרונות שלו לפני שמקבלים החלטה, על מנת לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר דברו אתנו והבטיחו את ההצלחה של העסק שלכם. רו"ח אלון פפר, מייסד ומנכ"ל פפר פיננסים בע"מ, עבד שנים רבות בבנק להשקעות בחו"ל וכן בסניף מקומי של בנק מוביל זר, שהוא הבנק הגדול בגוש האירו, וצבר ניסיון רב בחישוב המינוף האופטימלי לחברות ולעסקים בתחומי תעשייה רבים.

אלון פפר

אלון פפר

רו"ח מוסמך ובעל תואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת קולומביה בארה"ב בהצטיינות. מומחה בגיוס אשראי ומימון וניהול כספים, עם עשרות שנות ניסיון בחברות מקומיות ובינלאומיות. בעל רקע עשיר בבנקאות להשקעות וליווי עסקאות מורכבות, בניית חבילות מימון לפרויקטים, פיתוח עסקי ותכנון אסטרטגי. היכרותו המעמיקה עם שוק ההון והמערכת הבנקאית בארץ ובעולם מאפשרת לו להשיג עבור לקוחותיו את ההון הנדרש ולהקטין את עלויות האשראי למינימום האפשרי.

השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם בהקדם!

לקריאה נוספת
חיפוש

תפריט נגישות

השאירו פרטים ונשמח לחזור אליכם בהקדם!

פפר פיננסים - השותפים שלכם בזמן משבר!
נגן וידאו אודות אלון פפר מחברת פפר פיננסים
גיוס אשראי לעסקים וחברות בזמן מלחמת חרבות ברזל.
זקוקים למימון בתקופת אי וודאות? אנחנו כאן כדי לעזור!